Har du tenkt på å starte en bokklubb/lesegruppe I så fall er det en glitrende idé som faktisk er ørlite unorsk, og derfor kanskje ekstra spennende. En slik klubb kan handle om bøker fra kjærlighetsromaner til faglitteratur som handler om båtlån, og det er derfor kort og godt ingen temaer som er for dumme.

Det som kan være smart i så henseende er å finne et godt lokale som dere kan møtes i, og her kan alt fra et koselig møterom til en kjellerstue gjøre susen – det er enkelt og greit bare å sette i gang.

Hva er egentlig en bokklubb og hva gjør man der? En bokklubb, slik vi tenker på det, er en klubb for en gruppe mennesker møtes for å diskutere én eller flere bøker som de har lest og hvor meningen er at de skal uttrykke sine meninger og hva de liker/misliker med det de har lest. Bokklubb brukes også om et sted hvor man kjøper/får tilsendt bøker, så kanskje vil det å kalle det for en lesegruppe være et bedre alternativ. Slike møter avholdes gjerne i private hjem, biblioteker, bokhandler, forumer på nett eller på en pub/kafé/restaurant over et lite måltid eller en drink!

Vanlig praksis i slike grupper er rett og slett et ønske om å involvere medlemmene i en diskusjon over en eller flere utvalgte bøker i gruppen, og det kan like gjerne være snakk om faglitteratur som skjønnlitteratur. Å diskutere faglitteratur i små grupper kjenner vi også fra universitetsmiljøet som kollokviegrupper.

I en gruppe som dette kan man enten diskutere en enkelt tittel som alle medlemmene har lest, eller så kan man velge å kjøre et opplegg hvor medlemmene presenterer hver sin bok. Velger man det første alternativet er det gjerne slik at klubben på et eller annet vis på forhånd bestemmer hvilken bok man skal lese og så setter man en slags frist slik at alle har tid til å lese den. Man kan naturligvis bestemme selv om man vil velge helt nye utgivelser eller om man vil velge eldre titler, som for eksempel klassikere.

Hva er utfordringene? Det kan være flere, men den vanligste er oftest at noen medlemmer ser på dette som en mulighet for å møte andre mennesker og ha sosial kontakt med prat, hygge etc., mens andre kanskje ønsker en litt mer seriøs tilnærming og litterær analyse av den utvalgte boken – dette kjenner nok de aller fleste godt til i forhold til andre lignende arrangementer. I tillegg kan enkelte medlemmer finne på å foreslå en bok om et tema som de har en eller annen form for personlig interesse i eller som skal oppfylle en eller annen agenda de har. Det finnes naturligvis også en mulighet for at medlemmene har forskjellige forventninger til hverandre, eller at utdannelse og evner fører til konflikter og skuffelser i klubber som dette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *