Som mange kanskje vet så gikk året nobelpris i litteratur til den franske forfatteren Patrick Modiana, og bøkene hans kjennetegnes for å være elegant, lettlest og nokså korte.

Forfatteren er en av de viktigste nålevende forfaterne i Frankrike og han har flere ganger vært en kandidat til den høythengende litteraturprisen. Mannen, som er 69 år, har skrevet en rekke romaner hvor temaer som hukommelse og tap er gjenganger, samtidig som han liker å sjonglere litt med sjangrene.

Prisen ble utdelt av Svenska Akademien og Peter Englund, som er sekretær i nobelkomiteen skriver at bøkene hans er «svært elegante bøker, men som ikke er vanskelige å lese». Han fortsetter med å forklare at bøkene omhandler letingen etter forsvunnede mennesker, mennesker som er usynlige samt rømlinger. Det er altså folk som trekker seg unna og mennesker som ikke har papirer og som opererer med falske identiteter.

Den andre delen av forfatterskapet hans, som kan sies å være tosidig, omhandler okkupasjoner. Dette er at av hovedtemaene hans, og ettersom han ble født i 1945 har han i følge Englund levd i skyggen av okkupasjonen hele sitt liv.

I år var ikke Modiano regnet som den heteste kandidaten, men han endte altså opp som den ellevte franskmannen som får Nobelprisen i litteratur. Bøkene hans er ikke tilgjengelig på norsk, men tre av hans bøker har tidligere vært ute i norsk språkdrakt. Cappelen Damm skal nå gi ut bøkene på nytt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *