Hva kan man si som på en enkel måte oppsummerer litteraturen? Svaret er vel det at noe slik rett og slett ikke lar seg gjøre, og én ting er sikkert: litteraturen har mange ansikter, og de aller fleste av dem er utrolig fascinerende.

Hva er det som er så fantastisk med litteratur da? Snu heller om på spørsmålet: hva er det som ikke er så fantastisk med litteratur? Litteraturen vil for mange regnes som selve livet, og vi kan spørre oss om hvor sivilisasjonen hadde vært i dag uten bøker og litteratur? Sannsynligvis hadde vi vært noen dimensjoner fattigere, og derfor er det nesten litt merkelig at det er så mange som ikke leser.

Skjønt, ‘ikke leser’ blir litt for bombastisk å bruke ettersom nettets inntog har ført til at veldig mange faktisk leser. Og det er noe man skal stille seg spørsmål om: er det bare bøker med harde eller myke permer som kan regnes som litteratur? Svaret på dette må nesten bli et rungende nei. I et samfunn som det vi har i dag blir det en altfor snever definisjon, og i litteraturens verden som i alle andre deler av samfunnet handler det om å utvikle seg og henge med. Internett er f.eks. en ekstremt stor kilde til kunnskap – hvis man er i stand til kritisk tenkning vel å merke.

hjertebok

På nettet finner man artikler og generelt lesestoff om så nær sagt hva som helst og det kan dreie seg om et fotballags taktikker, faktateksten om alt mellom himmel og jord, musikkblogger, fotoblogger, reiseblogger – alt mulig. Nettet er derfor en svært god kilde til både informasjon og underholdning, men som sagt skal man ta det som står skrevet med en klype salt, for ikke alt er like saklig og velfundert.

Men allikvel: vi kan ikke komme oss unna den gode gamle boken som en fantastisk kilde til litteratur. Når man holder en bok vet man at den har gjennomgått et redaksjonelt arbeid og at det holder en viss kvalitet – i hvert fall språklig. Boken er imidlertid så mye mer enn det – en bok handler om stemning, om en følelse den gir – den handler om et fysisk produkt som du holder i hånden og som sender deg ut på fantasiens langstrakte vidder.

Det må innrømmes: å legge seg i sengen om kvelden med en bok å lese i, eller sitte en sen kveld i godstolen med et glass vin og nyte godt lesestoff er noe helt for seg selv.

Vi sier derfor: les, les og les! Les alt det du kan komme over, både på nett og i papirform. Vil ikke ungene lese? Gi dem tegneserier! Lesing er stimulerende og godt for fantasien – det er kun oppsider!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *