Alle som er noenlunde bevandret i litteraturens verden og som har et snev av interesse for bøker vet at variasjonen av det som kommer ut fra forlagenes dører er ekstremt stor. Dette er med på å sikre et veldig bra mangfold og er med på å sikre litteraturens plass i den kulturelle verden. Når er det rett nok ikke bare kultur det handler om i bøker og både faktabøker, reisebøker, veiledningsbøker og mye mer nyttig litteratur er å finne i bokhyllene i dag, og at mangfoldet er så stort er selvsagt utrolig positivt.

At variasjonen er så stor betyr samtidig at det er et marked der ute, og at det er et marked der ute betyr kort og godt at folk leser!

At folk leser er kjempebra og vi håper at det fortsettes å produseres gode bøker, både skjønnlitterære og faglitterære, slik at man har oppdaterte ting å tilby den norske befolkningen. Med dagens tilgang til informasjon på internett er bokens plass som medium ingen selvfølge i samfunnet og det er derfor viktig at folk fortsatt ser verdien av et fysisk produkt i hendene sine.

Men skal vi være helt ærlige: trolig vil det bli slik i fremtiden at bøker i papirformat vil fases ut stille og rolig, og det vil kanskje bare bli et lite utvalg av spesielle bøker igjen. Nettbrettene og lydopptak vil nok i større grad overta, og da er det viktig at bransjen lager gode løsninger på dette.

Det som imidlertid er helt sikkert er at vi kommer til å savne følelsen av å ligge på sengekanten og lese i en bok før man slukker nattbordlyset og tar kveld. Vi krysser fingerene og håper at det fortsatt vil bli lenge til, men er samtidig realister. Bøker er kostbare i dag, det vet vi alt om, og når man kan få tak i lesestoffet i en annen form er det nok ingen tvil om at flere og flere vil velge det viktigste formatet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *